Bilgi

15.1C: Beslenme - Biyoloji

15.1C: Beslenme - Biyoloji



We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

İnsan diyeti aşağıdakileri sağlamalıdır:

  • kalori - günlük enerji ihtiyacımızı karşılamaya yetecek kadar
  • amino asitler - tİşte protein sentezi için ihtiyaç duyduğumuz ve diğer öncüllerden sentezleyemediğimiz dokuz ya da daha fazla "temel" amino asit
  • yağlı asitler - diğer öncüllerden sentezleyemediğimiz üç "temel" yağ asidi vardır.
  • mineraller - inorganik iyonlar genellikle 18 farklı, nispeten büyük miktarlarda kalsiyum, "eser" miktarlarda çinko
  • vitaminler - diyetimizdeki diğer öncülerden sentezleyemediğimiz bir düzine kadar küçük organik molekül

İnsan diyetine hangi maddelerin dahil edilmesi gerektiğinin ve her birinin ne kadarının dahil edildiğinin belirlenmesi, halen aktif çalışma altında olan yıllar süren araştırmalardan sonra bile. Neden belirsizlik? Bazı vitaminlerin yetersiz alımı, aşağıdaki gibi kolayca tanınan eksiklik hastalıkları üretir.

  • iskorbüt: askorbik asit eksikliği (C vitamini)
  • beriberi: tiamin eksikliği (B vitamini1)
  • pellegra: niasin eksikliği

Benzer şekilde, bazı minerallere o kadar az miktarda ihtiyaç duyulur ki, bunları içermeyen bir diyet hazırlamak neredeyse imkansızdır. Ancak artık yemek yiyemeyen kişilerin damardan beslenmesi için tamamen sentetik diyetler mevcuttur. Bu sözde toplam parenteral beslenme beklenmedik bir şekilde, bazı ek eser element ihtiyaçlarını ortaya çıkardı: krom ve molibden.

Bazı belirsizliklere rağmen, ABD Ulusal Bilimler Akademisi Gıda ve Beslenme Kurulu yönergeler yayınlamaktadır. Bunların en kullanışlılarından biri denir önerilen günlük ödenekler veya BKAs. Bunlar, gıda üzerindeki beslenme etiketlerinin temelini oluşturur.

Karbonhidratlar

Çoğu diyette kalorilerin büyük kısmını (4 kcal/gram) karbonhidratlar sağlar ve bunun büyük kısmını nişastalar sağlar. Yaş, cinsiyet, beden, sağlık ve fiziksel aktivitenin yoğunluğu günlük kalori ihtiyacını güçlü bir şekilde etkiler. Orta derecede aktif dişiler (19-30 yaş) 1500-2500 kcal/gün'e ihtiyaç duyarken, aynı yaştaki erkeklerin 2500-3300 kcal/gün'e ihtiyacı vardır. Bazı yoksul ülkelerde çok fazla çocuk düzgün büyümek için yeterli kalori almıyor. Kan şekeri seviyelerini korumak için kendi proteinlerine saldırırlar. Bu yarı açlık durumu olarak bilinir marasmus.

Protein

İnsanlar diyetlerine yeterli miktarda 9 amino asit eklemelidir. Bu "temel" amino asitler diğer öncüllerden sentezlenemez. Bununla birlikte, sistein kısmen metionin ihtiyacını karşılayabilir (her ikisi de kükürt içerir) ve tirozin kısmen fenilalanin yerine geçebilir.

İnsanlar İçin Temel Amino Asitler
histidin
izolösin
lösin
Lizin
Metionin (ve/veya sistein)
Fenilalanin (ve/veya tirozin)
treonin
triptofan
valin

Esansiyel amino asitlerden ikisi, lizin ve triptofan, çoğu bitki proteininde zayıf bir şekilde temsil edilir. Bu nedenle katı vejetaryenler, diyetlerinin bu iki amino asitten yeterli miktarda içermesini sağlamak için özel çaba göstermelidir. Kuşlar, memeliler ve diğer bazı hayvanlar, ihtiyaç duydukları bir besin, örneğin temel bir amino asit içeren yiyecekleri, içermeyen yiyeceklerden ayırt edebilirler. Bu besin öğesinden yoksun bir yiyecek sunulursa, onu yemeyi çabucak bırakırlar. Bu nasıl yapılır? En azından sıçanlarda, beyindeki bazı nöronların, esansiyel bir amino asit eksikliğini tespit ettiği ve beynin iştah merkezlerine yetersiz gıdayla beslenmeyi durdurmaları için sinyal verdiği ortaya çıktı. Nöronlar eksikliği, o amino asit için transfer RNA'larının (tRNA'ların) onu elde edememesiyle tespit eder. Treonin için tRNA'ları treonin yüklemesi engellenen sıçanlar, yiyecekleri yeterli konsantrasyonlarda olsa bile beslenmeyi durdurur.

Yağlar

Alınan yağlar, kolesterol ve çeşitli fosfolipitlerin yanı sıra kendi yağımızı sentezlediğimiz öncüleri sağlar. Yağ, en yoğun enerji formumuzu sağlar. Enerji içeriği (9 kcal/gram), karbonhidrat ve proteinlerin (4 kcal/gram) iki katından fazladır. İnsanlar karbonhidratlardan yağ sentezleyebilir (çoğumuzun çok iyi bildiği gibi). Ancak üç temel yağ asitleri bu şekilde sentezlenemez ve diyete dahil edilmelidir. Bunlar

  • linoleik asit
  • Linolenik asit
  • arakidonik asit

Hepsi doymamış; yani çift bağ var.

Yağ türleri

  • Doymuş. Yağ asidi zincirlerinde karbon atomları arasında çift bağ yoktur. Hayvansal yağların çoğu (örneğin tereyağı) oldukça doymuştur.
  • tekli doymamış. Yağ asidi zincirlerinde tek çift bağ bulunur. Örnekler zeytin, yer fıstığı ve kolza (kanola) yağıdır.
  • Çoklu doymamış. Yağ asidi zincirlerinde iki veya daha fazla çift bağ bulunur. Örnekler: mısır, soya fasulyesi, pamuk tohumu, ayçiçeği ve aspir yağları.
  • Trans yağ. Kısmen hidrojenlenmiş, daha az çift bağ üreterek ve kalanlardan, onları bir cis'den bir trans konfigürasyonuna dönüştürerek.
  • Omega-3 yağları. Yağ asidi molekülünün ucundan en az bir çift bağ üç karbon atomuna sahip olun. Linolenik asit bir örnektir. Balık yağları zengin bir omega-3 yağ asitleri kaynağıdır.

Birçok çalışma, diyetteki yağ ile kardiyovasküler hastalık arasındaki ilişkiyi incelemiştir. Hala bir fikir birliği yok, ancak kanıtlar Mono ve çoklu doymamış yağların doymuş yağlardan daha az zararlı olduğunu gösteriyor gibi görünüyor. bunun haricinde trans doymamış yağlar doymuş yağlardan daha kötü olabilir. Omega-3 doymamış yağların yutulması koruyucu olabilir. Bu nedenle kadınlarda 1,1 gram/gün (erkeklerde 1,6) önerilir.

Etiketi okuyun

Şu anda, ABD'deki gıda etiketleri, ürünün bir porsiyonundaki toplam yağ miktarını (burada gösterilen örnekte 5 g), doymuş (1 g), çoklu doymamış (0,5 g) ve tekli doymamış yağ miktarlarının dökümü ile listeler. yağ (1,5 gr).

Peki ya trans yağlar? Bunların dahil edilmesi için bir teklif var, ancak şu anda dahil değiller. Ancak doymuş, çoklu doymamış ve tekli doymamış yağ miktarlarını eklerseniz ve toplam "Toplam Yağ"a eşit değilse, tutarsızlık (bu örnekte 2 g) trans yağ miktarını temsil eder. Unlu mamüller (etiketi burada gösterilenler gibi) oldukça fazla trans yağa sahip olma eğilimindedir.

Mineraller

Kalsiyum

Kalsiyum vücuttaki hemen hemen her fonksiyon için gereklidir. Kan pıhtılaşması, hücre içi sinyalleşme ve kas kasılması sadece eser miktarlara ihtiyaç duyar. Bununla birlikte, kemik yapmak için büyük miktarlarda kalsiyum gereklidir (%18 kalsiyumdur), Bu nedenle özellikle bebeklik, çocukluk ve hamilelik sırasında diyette önemli miktarlara ihtiyaç vardır. Üç hormon paratiroid hormonu (PTH), kalsitonin ve kalsiferol (D vitamini) ne kadar kalsiyumu düzenlemek için birlikte çalışır.

  • yemeğinizden emilir
  • kemikten alınır veya kemiklere eklenir
  • idrarla atılır.

Diyetteki kalsiyum miktarındaki geçici bir eksiklik, kalsiyumun kemikteki büyük rezervlerden uzaklaştırılmasıyla telafi edilebilir.

Demir (Fe)

Demir, bir dizi vücut bileşenine, özellikle sitokromlara, miyoglobin ve hemoglobin. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, ilk olarak bir demir eksikliği ortaya çıkar. anemi.

ABD gibi gelişmiş ülkelerde, demir eksikliği en yaygın mineral eksikliğidir. Menstrüasyon sırasında kan kaybı ve hamilelik ve emzirme döneminde ekstra demir ihtiyacı nedeniyle özellikle kadınlar arasında yaygındır.

Marjinal demir alımı o kadar yaygındır ki, bazı beslenme uzmanları, günümüzde bazı vitaminler gibi, ekmek ve tahıllar gibi yaygın gıdalara demir eklenmesini istemektedir. Ancak vücuttaki fazla demir de sorunlara yol açar ve bu da öneriyi tartışmalı hale getirmiştir. Demir takviyesi tabletleri bile risk oluşturuyor: ABD'de her yıl binlerce çocuk çok fazla demir tableti yutarak kazara zehirleniyor. Aslında, demir, ABD'deki çocuklar arasında zehirlenme ölümlerinin en sık nedenidir.

İyot

  • Tiroksin hormonlarında bulunur (T4) ve triiyodotironin (T3).
  • İyot eksikliği olan topraklarda, yiyecekler vücut ihtiyaçlarını karşılayacak kadar iyot içermeyebilir. sonuç guatr: tiroid bezinin şişmesi.
  • İyotlu tuz (az miktarda sodyum iyodür, KI eklenmiş sofra tuzu) kullanımı, çoğu gelişmiş ülkede guatr insidansını azaltmıştır.

Hamilelik sırasında iyot eksikliği bebeğin zeka geriliğine yol açabileceğinden, hamile kadınların hem hamilelik hem de emzirme döneminde günde 150-250 µg iyot alması önerilir. Bu amaçla hem reçeteli hem de reçetesiz yüzlerce takviye satılmaktadır. Bununla birlikte, The New England Journal of Medicine'nin 2/26/09 sayısında bildirilen 60 kişiden oluşan bir araştırma, 60 kişiden sadece 9'unun etikette belirtilen miktarın %5'i içinde bir miktarda iyot içerdiğini buldu. Diğerleri, iddia edilen miktarın sadece %11'i ile neredeyse 3 katı arasında değişiyordu. Örnekler: 150 µg günlük doz talep eden bir (reçeteli) müstahzar aslında sadece 26 µg sağlarken, 226 µg iyot talep eden başka bir (reçetesiz) müstahzar aslında 610 µg içeriyordu!

Florür

Florür değeri (iyonize formda, F) ilk olarak diş çürükleri (boşluklar) için önleyici olarak kabul edildi. Bu mantıklı çünkü florür iyonları, hem kemiklerin hem de dişlerin yapıldığı kristal yapıya kalsiyum ve fosfat iyonlarıyla birlikte dahil edilir. Ama başka işlevleri olabilir.

Düzgün bir şekilde büyümek için, bir sıçan diyetinde milyonda 0,5 kısım (ppm) florür iyonu tüketmelidir. Alttaki fotoğraftaki sıçan, 20 gün boyunca kalay, vanadyum ve florürlerin dikkatlice dışlanması dışında, üsttekiyle aynı diyeti aldı. Daha sonra yoksun bırakılan sıçana kalay ve vanadyum verildiğinde, yine de normal şekilde büyümedi. Ancak diyetine 0,5 ppm potasyum florür (KF) eklenmesi normal büyümeyi ve sağlığı geri kazandırdı. (Fotoğraflar Klaus Schwarz, VA Hastanesi, Long Beach, CA'nın izniyle)

İnsanlar florürlerinin çoğunu içme suyundan alırlar. Doğal miktarın 1 ppm'den az olduğu bölgelerde, birçok topluluk konsantrasyonu 1 ppm'ye çıkarmak için yeterli florür ekler. Belki de optimum ve fazla arasındaki aralık florür için diyetteki çoğu mineralden daha dar olduğu için, su florlaması tartışmalı olmuştur. Florlama savunucuları ve karşıtları tarafından ortaya atılan felsefi ve politik soruları bir kenara bırakarak, bu halk sağlığı önleminin güvenliği ve etkinliği tam olarak belirlenmiştir.

Çinko

Çinko birçok enzime ve transkripsiyon faktörüne dahil edilmiştir. Çinko takviyeleri, sözde antioksidan özellikleri ve soğuk algınlığından kurtulmayı hızlandırması nedeniyle popülerdir. Aşırı çinko alımı kısa süreli bir hastalığa neden olur. En sık nedeni, galvanizli (çinko kaplı) kaplarda saklanan sindirilmiş asidik yiyecek veya içeceklerdir.

Vitaminler

A Vitamini (Retinol)

  • Fonksiyonlar: Gözdeki ışık emici pigmentlerin dördünün hepsinin prostetik grubu olan ve epitelin sağlığı için gerekli olan gen ekspresyonunu düzenleyen, retinanın öncüsü olarak hizmet etmek de dahil olmak üzere çoklu.
  • Kaynaklar: krema, tereyağı, balık karaciğeri yağları, yumurta. Havuç ve diğer bazı sebzeler beta karotenKaraciğerin A vitaminine dönüştürebildiği.
  • Eksiklik: gece körlüğü.
  • AŞIRI: karaciğerde depolanır, ancak özellikle çocuklarda yüksek dozlarda toksik olabilir. Yetişkinlerde bile çok az ve çok fazla arasındaki aralık dardır: A vitamininin önerilen diyet ödeneğinden (RDA) çok fazla olmayan miktarlarda alınması, yaşamın ilerleyen dönemlerinde kemik kırıklarında artışa yol açar. Hamileliğin erken döneminde alınan yüksek dozlar, daha büyük doğum kusurları riskiyle ilişkilendirilmiştir. (Kimyasal nispi izotretinoini - akne tedavisi Accutane® - o kadar kötü nam salmış bir teratojendir ki, herhangi bir hamilelik ihtimali olduğunda kullanılmamalıdır).

Tiamin (B vitamini1)

  • İşlev: Hücresel solunumda koenzim.
  • Kaynaklar: et, maya, cilasız tahıl taneleri, zenginleştirilmiş ekmek ve kahvaltılık tahıllar.
  • Eksiklik: beriberi. Alkolikler dışında gelişmiş ülkelerde nadiren bulunur.
  • AŞIRI: suda çözünür ve herhangi bir fazlalık kolayca atılır.

Riboflavin (B vitamini2)

  • İşlev: flavoprotein enzimlerinin prostetik grubu, örneğin hücresel solunumda kullanılan flavin adenin dinükleotidi (FAD).
  • Kaynaklar: ciğer, yumurta, peynir, süt, zenginleştirilmiş ekmek ve kahvaltılık gevrekler.
  • Eksiklik: gözler, ağız ve cinsel organlara zarar verir.
  • AŞIRI: suda çözünür ve herhangi bir fazlalık kolayca atılır.

Niasin (Nikotinik asit veya B Vitamini)3)

  • İşlev: B vitaminlerinin bu üyesi, NAD ve NADP'nin bir öncüsüdür.
  • Kaynaklar: et, maya, süt, zenginleştirilmiş ekmek ve kahvaltılık gevrekler.
  • Eksiklik: pellagra (cilt lezyonları üreten); mısırın (mısır) temel karbonhidrat olduğu bir risk.
  • AŞIRI: çok yüksek dozların kazara yutulması kısa süreli bir hastalığa neden olur, ancak niasin suda çözünür ve herhangi bir fazlalık hızla atılır.

Biyotin (B Vitamini7)

  • İşlev: B vitaminlerinin bu üyesi birçok temel metabolik enzimde bir kofaktördür.
  • Kaynaklar: karaciğer, yumurta sarısı, mısır (mısır), bağırsak bakterileri.
  • Eksiklik: belki hamilelik sırasında dışında nadirdir.
  • AŞIRI: hiçbiri tanımlanmadı.

B vitamini12

  • İşlev: DNA sentezi için gereklidir.
  • Kaynaklar: karaciğer, yumurta, süt; emilmesi için içsel faktöre ihtiyaç duyar.
  • Eksiklik: pernisiyöz anemi; içsel faktör eksikliğinden veya vegan beslenmeden kaynaklanır.
  • AŞIRI: hiçbiri tanımlanmadı.

Folik asit (Folasin)

  • İşlev: pürin ve pirimidin sentezi.
  • Kaynaklar: yeşil yapraklı sebzeler, ancak pişirilerek yok edilir.
  • Eksiklik: anemi, doğum kusurları. Hamile kalmayı bekleyen kadınlar, yeterli miktarda (400 µg/gün) almalarına özellikle dikkat etmelidir. 1 Ocak 1998'den itibaren, "zenginleştirilmiş" olarak tanımlanan herhangi bir ekmek veya kahvaltılık gevrek, tek bir porsiyonun bu ihtiyacın %10'unu karşılaması için yeterli miktarda folik asit eklenmiş olmalıdır.
  • AŞIRI: suda çözünür ve herhangi bir fazlalık kolayca atılır.

C vitamini (Askorbik asit)

  • Fonksiyonlar: kollajen sentezinde koenzim.
  • Kaynaklar: narenciye, yeşil biber, domates; pişirilerek yok edildi.
  • Eksiklik: iskorbüt
  • AŞIRI: Birçok insan soğuk algınlığı, kanser vb. gibi hastalıklardan korunmayı umarak çok miktarda C vitamini alır. Belki de cüzdanlarına zarar vermek dışında hiçbir zararları yok gibi görünüyor.

D vitamini

  • Fonksiyonlar: Kalsiyumun bağırsaktan emilmesi ve kemik oluşumu.
  • Kaynaklar:
    • ultraviyole ışık (çoğunlukla UV-B) cilde çarptığında sentezlenir (D vitamini oluşturur)3).
    • bazı balıklarda (örneğin somon), morina karaciğeri yağında, yumurtalarda ve ultraviyole ışıkla ışınlanmış steroid içeren gıdalarda bulunur.
  • Eksiklik:
    • raşitizm — kıkırdağın kemiğe yetersiz dönüşümü — çocuklarda;
    • osteomalazi - kemiklerin yumuşaması - yetişkinlerde.
    Yakın zamana kadar, Kuzey Amerika'da raşitizm çok nadirdi. Ancak büyüyen iki eğilimin birleşimi
    • emzirme ve
    • çocukları güneşe maruz kalmaktan korumak
    kış günlerinin kısa olması özellikle kuzey enlemlerinde vakaların yeniden ortaya çıkmasına neden olmuştur.

    Anne sütü bebekler için önerilen günlük dozun %20'sinden daha azını sağlar. Bebek, D vitamini ile güçlendirilmiş yiyecekleri yiyebilecek yaşa gelene kadar, birçok çocuk doktoru anne sütü ile beslenen bebekler için vitamin takviyesi önermektedir.

  • AŞIRI: Ancak yağda çözünen bu vitamin özellikle bebeklerde çok yüksek dozlarda tehlikelidir ve aşırı kalsiyum birikimine ve zeka geriliğine neden olur. Bu nedenle bazı çocuk doktorları, bebekler için D vitamini takviyelerinin kullanımını dikkatli bir şekilde görmektedir (özellikle bazı preparatların etikette listelenenden çok daha yüksek miktarlar içerdiği tespit edildiğinden).

E Vitamini (Tokoferol)

  • İşlev: hücrelerde antioksidan ajan olarak görev yapar.
  • Kaynaklar: bitkisel yağlar, fındık, ıspanak.
  • Eksiklik: anemi, retina hasarı.
  • AŞIRI: yüksek dozlar toksik olabilir.

K vitamini

  • İşlev: kan pıhtılaşma faktörlerinin sentezi için gereklidir.
  • Kaynaklar: ıspanak ve diğer yeşil yapraklı sebzeler; bağırsak bakterileri tarafından sentezlenir.
  • Eksiklik: kanın yavaş pıhtılaşması. Çünkü
    • K vitamini plasentayı çok az geçer veya hiç geçmez,
    • yeni doğan bebeklerin kolonları henüz K vitamini sentezleyen bakteriler tarafından kolonize edilmemiştir,
    • anne sütü zayıf bir vitamin kaynağıdır,
    kontrolsüz kanama riskini ortadan kaldırmak için bebeklere doğumda rutin olarak K vitamini verilir.
  • AŞIRI: Vitaminin (K1 ve K2) doğal formlarından risk oluşturmaz.

"Doğal" ve "Sentetik" Vitaminler

Aralarında bilimsel bir ayrım yoktur. Tiamin molekülü (veya başka herhangi bir molekül), ister bir bitki tarafından ister bir organik kimyager tarafından sentezlenmiş olsun, ister bitki veya hayvan materyalinde olsun, isterse ekstre edilmiş ve bir hap içine dahil edilmiş olsun, aynı varlıktır.

Gıda Alımının Kontrolü

Karmaşık bir sinyal ağı, iştahı ve yiyecek alımını kontrol eder. Bunlar hem sinir sinyallerini hem de hormonları içerir - her ikisi de beyinde sinyal merkezleridir - esas olarak hipotalamusta. Bu tablo, tanımlanmış bazı hormonal sinyalleri, bunların iştah ve kilo alımı üzerindeki etkilerini listeler. Böyle bir karmaşıklık, muhtemelen, yiyecek elde etmek gibi hayati bir faaliyette fazlalık devrelere olan ihtiyacı yansıtıyor. Ancak, artan obezite insidansına saldırmak için tedavi arayışlarını da engellemektedir.

İştah Uyarıcılarıİştah Bastırıcılar
grelinleptin
Agouti ile ilgili protein (AgRP)α-MSH ve β-MSH
Nöropeptid Y (NPY)β-endorfin
Melanin konsantre edici hormon (MCH)Kolesistokinin (CCK)
anandamitinkretinler
Oreksinler (hipokretinler de denir)insülin
amilin
pankreas polipeptidi
PYY3-36
Beyin kaynaklı nörotrofik faktör (BDNF)

Bu diyagram, bazı baş oyuncuların nasıl etkileşime girdiğinin bir modelini sunar.

  • Bir süre aç kaldıktan sonra, ghrelin salgılanması hipotalamustaki nöronları ("X") aktive eder. AgRP/NPY salgılayan nöronlarla sinaps yaptıkları yerde uyarıcı nörotransmitter glutamatı serbest bırakırlar. Bunlar, beslemeyi tetikleyen sinyalleri harekete geçirir.
  • Pozitif bir geri besleme döngüsü yanıtı güçlendirir: AgRP ve NPY, işlevi "X" nöronlarını inhibe etmek olan proopiomelanokortin (POMC) nöronlarının aktivitesini inhibe eder (çift negatif pozitiftir).
  • Sonunda tokluğa ulaşıldığında, leptin, "X" nöronları ile sinaps yaptıkları yerde α-MSH ve β-endorfin salgılayan POMC nöronlarını aktive eder ve beslenmeye devam etmek için uyaran durdurulur. ("X" nöronlarının kesin kimliği henüz belirlenmemiştir.)

besinler vücudun enerji sağlaması, vücut yapısını vermesi ve kimyasal süreçlerin düzenlenmesine yardımcı olması için besinlerde bulunan kimyasal maddelerdir. Altı besin sınıfı vardır:

Besinler ayrıca şu şekilde sınıflandırılabilir: makro besinler veya mikro besinler ve ya organik veya inorganikvücuda enerji sağlayıp sağlamadıklarının yanı sıra (enerji veren). Besinleri sınıflandırmanın bu farklı yollarını aşağıdaki bölümlerde tartışacağız.


Omurgasız Sindirim Sistemleri

Hayvanlar, tükettikleri farklı gıdaların sindirimine yardımcı olmak için farklı sindirim sistemleri geliştirmiştir. En basit örnek, bir gastrovasküler boşluk ve sindirim için sadece bir açıklığı olan organizmalarda bulunur. Platyhelminthes (yassı solucanlar), Ctenophora (tarak jöleleri) ve Cnidaria (mercan, jöle balıkları ve deniz anemonları) bu tür sindirimi kullanır. Şekil 15.5'te gösterildiği gibi gastrovasküler boşluklar a , tipik olarak sadece bir açıklığı olan kör bir tüp veya oyuktur, aynı zamanda bir "anüs" olarak da işlev gören "ağız". Yutulan malzeme ağza girer ve içi boş, boru şeklindeki bir boşluktan geçer. Boşluk içindeki hücreler, yiyecekleri parçalayan sindirim enzimlerini salgılar. Gıda parçacıkları, gastrovasküler boşluğu kaplayan hücreler tarafından yutulur.

NS sindirim borusu, Şekil 15.5'te gösterilen B , daha gelişmiş bir sistemdir: bir ucunda ağız, diğer ucunda anüs bulunan bir tüpten oluşur. Solucanlar, beslenme kanalı olan bir hayvana örnektir. Yiyecek ağız yoluyla alındığında yemek borusundan geçer ve ekin adı verilen bir organda depolanır, ardından çalkalandığı ve sindirildiği taşlığa geçer. Taşlıktan besinler bağırsaktan geçer, besinler emilir ve atıklar anüs yoluyla dışkı olarak adlandırılan dışkı olarak atılır.

Şekil 15.5. (a) Bir gastrovasküler boşluk, bu hidra ve bu denizanası medusasında gösterildiği gibi, yiyeceklerin yutulduğu ve atıkların atıldığı tek bir açıklığa sahiptir. (b) Bir sindirim kanalının iki açıklığı vardır: bu nematodda gösterildiği gibi, yiyecekleri sindirmek için bir ağız ve atıkları ortadan kaldırmak için bir anüs.


Çinko ve bebek beslenmesi

Çinko, tüm hücrelerde çok çeşitli hücresel süreçler için gereklidir. Özellikle yaşamın erken evrelerinde kritik bir besin maddesidir. Erken yenidoğan döneminde anne sütünden yeterli çinko kaynakları alınabilir. Nadir durumlarda, meme bezi, yalnızca anne sütüyle beslenen bebekler için potansiyel olarak ölümcül olan çinko eksikliği olan süt üretir. Bu, bebeğe çinko takviyesi ile aşılabilir. Anahtar çinko taşıyıcılarda yapılan değişiklikler, hücresel çinko homeostazının mekanizmaları hakkında bilgi sağlar. Çinkonun gıdalardaki biyoyararlanımı, çinkoyu kompleksleştirebilecek bileşenlerin varlığına bağlıdır. Birçok ülkede çinko eksikliği, yetersiz beslenme nedeniyle önemli bir sağlık sorunudur. Özellikle küçük çocuklar etkilenir. Çinko eksikliği bağışıklık fonksiyonunu bozabilir ve ishal, pnömoni ve sıtma dahil olmak üzere bulaşıcı hastalıkların küresel yüküne katkıda bulunur. Ayrıca çinko eksikliği, genlerin ekspresyonunu değiştiren epigenetik etkileri indükleyerek etkisini nesiller boyunca genişletebilir. Bu derleme, bebeklerde yeterli çinko beslenmesinin önemini, çinko beslenmesini etkileyen faktörleri, küresel hastalık yüküne katkısı da dahil olmak üzere çinko eksikliğinin sonuçlarını tartışmakta ve çinko biyolojisindeki bazı bilgi boşluklarını ele almaktadır.

Anahtar Kelimeler: Bebek beslenmesi Çinko Zn biyoyararlanımı Zn eksikliği Zn takviyesi.


15.1C: Beslenme - Biyoloji

ORGANİZMALARIN TEMEL YAŞAM FONKSİYONLARI

Kelime hazinesi, kelime hazinesi, kelime hazinesi .

Bu, biyoloji el kitabınızdaki Ünite 1'deki 'tipik' kelime dağarcığıdır. (Manuel, bilirsiniz, öğretmeninizin &'ın size verdiği beyaz klasör şeyi &'ı kullanmanızı ve eve götürmemenizi söyledi.) &'ı okuduktan sonra, aşağıdaki eşleştirme alıştırmaları ile kendinizi test edin.

YAŞAM FONKSİYONLARI - KELİME BİLGİSİ

KELİME BANKASI : Grup 1

emilim
ASİMİLASYON
SİRKÜLASYON
FARKLILIK
SİNDİRİM
EGSTION
BOŞALTIM
BÜYÜME
YUTMA
METABOLİZMA
BESLENME
SOLUNUM
DÜZENLEME
ÜREME
SENTEZ

KELİME BANKASI : Grup 2

AEROBİK
ANAEROBİK
aseksüel
OTOTROFİK BESLENME
BİYOLOJİ
HÜCRE
HETEROTROFİK BESLENME
HOMEOSTAZ
BESİNLER
ORGANİZMA
CİNSEL
ULAŞIM

Biyoloji Konuları Anahatlarına Geri Dön

BU YA DA BİYOLOJİ SAYFALARIM, SINIFLARIM VEYA GENEL OLARAK BAŞKA BİR ŞEY HAKKINDA (İYİ VEYA KÖTÜ) YORUMLARINIZ VARSA, BENİ BİR NOT BIRAKIN:
[email protected]

YAŞAM FONKSİYONLARI - SÖZLÜK CEVAPLARI

Grup 1 : YANITLAR
1. beslenme
2. yutma
3. sindirim
4. heyecan (çalışma ipucu: sindirim ortadan kaldırılan atıklar ---> yani kaka)
5. emilim
6. dolaşım
7. solunum
8. sentez
9. asimilasyon
10. büyüme
11. farklılaşma (çalışma ipucu: hücreler farklı ---> farklılaşma)
12. boşaltım (ipucu : metabolik atıklar çıkış ---> eskiyaratma)
13. düzenleme
14. üreme
15. metabolizma

GRUP 2 : YANITLAR
1. biyoloji
2. organizma
3. hücre
4. eşeysiz üreme
5. cinsel üreme
6. homeostaz
7. aerobik solunum
8. anaerobik
9. ulaşım
10. besinler
11. heterotrofik beslenme
12. ototrofik beslenme


Makrobesinler

Karbonhidratlar hızlı enerjinin en önemli kaynağıdır, ancak hücre zarı yapısında da işlev görürler. Basit şekerleri içerirler. glikoz , fruktoz ve galaktoz disakkaritler maltoz, laktoz ve sakaroz ve kompleks karbonhidratlar veya polisakkaritler , hangileri glikojen insan dokularında ve selüloz (lif) ve nişasta bitki dokularında bulunur.

Lipitler vücuda daha fazla depolanmış enerji sağlar. karbonhidratlar yapmak. Hücre zarı bileşenleri olarak da önemlidirler, steroid hormonları , ve görsel pigmentler. Ağırlıklı olarak lipidlerin depolandığı yağ dokusu, organlar için yalıtım ve koruma sağlar. Vücudun lipidinin yaklaşık yüzde 95'i trigliseritler (yağlar) biçimindedir.

Proteinler zincirlerdir amino asitler . Hücre zarlarının önemli yapısal bileşenleri ve kemiklerin, tendonların ve diğer hücrelerin hücre dışı materyalleridir. bağ dokuları ve tüm kas kasılmaları proteinlerin etkisinden kaynaklanır. Proteinler ayrıca işlev görür: hormonlar , enzimler , ve antikorlar.

Su vücudun çoğunu oluşturur. Vücudun ana çözücüsüdür ve yağlama, sıcaklık kontrolü ve atık gidermede görev yapar. Su eksikliği, diğer herhangi bir besin eksikliğinden daha hızlı öldürebilir.


Soru 1.
Bitkilerde P, K, Ca ve Mg eksikliğinden kaynaklanan yaygın bir semptom,
(a) yaprak ucunun bükülmesi
(b) antosiyaninlerin oluşumu
(c) damar sisteminin zayıf gelişimi
(d) ölü nekrotik dokunun görünümü

Cevap: (d) ölü nekrotik dokunun görünümü

Soru 2.
çinkonun işlevi
(a) Stomaların kapatılması
(b) 3-IAA'nın Biyosentezi
(c) Klorofil sentezi
(d) Karbonhidrat oksidasyonu

Cevap: (c) Klorofil sentezi

Soru 3.
Aşağıdakilerden hangisi mikro besin grubudur?
(a) Ca, Zn, B
(b) Fe, Mn, Cu
(c) Cl, C, Ca
(d) Ni, Mo, H

Cevap: (b) Fe, Mn, Cu
Açıklama:
Demir, manganez ve bakır mikro besinlerdir.

Soru 4.
NO dönüşüm süreci2 –'den N'ye2 denir
(a) nitrifikasyon
(b) amonyaklaştırma
(c) denitrifikasyon
(d) nitrojen fiksasyonu

Cevap: (c) denitrifikasyon
Açıklama:
NO konuşma süreci2 –'den N'ye2 denitrifikasyon denir.

Soru 5.
Azot fiksasyonunun ilk kararlı ürününün oluşumu enzim tarafından katalize edilir.
(a) dehidrojenaz
(b) nitrojenaz
(c) izomeraz
(d) bunların hiçbiri

Cevap: (b) nitrojenaz
Açıklama:
Azot fiksasyonunun ilk kararlı ürünü, atmosferik azot katalizli enzim nitrojenazdan elde edilen amonyaktır.

Soru 6.
Manganez toksisitesi eksikliğine yol açar
(a) demir
(b) kalsiyum
(c) magnezyum
(D. Yukarıdakilerin hepsi

Cevap: (d) yukarıdakilerin tümü
Açıklama:
Manganez toksisitesi demir, magnezyum ve kalsiyum eksikliğine neden olur.

7. soru
Bir bitki yetiştirilirse kloroz meydana gelir.
(a) karanlık
(b) gölge
(c) güçlü ışık
(d) Fe – serbest ortam

Soru 8.
Magnezyumun doğru işlevini seçin.
(a) Birkaç koenzimin bir bileşenidir.
(b) Solunum ve fotosentez enzimlerini aktive eder.
(c) Enzim katalazını aktive eder.
(d) Anyon-katyon dengesinin korunmasına yardımcı olur.

Cevap: (b) Solunum ve fotosentez enzimlerini aktive eder.
Açıklama:
Magnezyum bitkiler tarafından Mg 2+ olarak emilir.
Solunum ve fotosentez enzimlerini aktive eder.
DNA RNA sentezinde görev alır.
Klorofilin halka yapısının bileşenidir.
Ribozom yapısının korunmasına yardımcı olur.

Soru 9.
Topraktan kökler tarafından emilen mineral tuzlar,
(a) Seyreltik çözelti
(b) Çok konsantre çözelti
(c) Konsantre çözelti
(d) Çok seyreltik çözelti

Cevap: (d) Çok seyreltik çözelti

Soru 10.
Aşağıdaki mineral elementlerden hangisi biyolojik azot fiksasyonunda rol oynar?
(a) Bakır
(b) Manganez
(c) Çinko
(d) Molibden

Soru 11.
Baklagillerin kök nodüllerinde bulunan oksijen temizleyiciler,
(a) hemoglobin
(b) bacak hemoglobini
(c) siyano hemoglobin
(d) bunların hiçbiri

Cevap: (b) bacak hemoglobini
Açıklama:
Bacak hemoglobini, baklagillerin kök nodüllerindeki oksijen temizleyicisidir.

Soru 12.
Aşağıdakilerden hangisi mikro besin öğelerinden biri değildir?
(a) Magnezyum
(b) Molibden
(c) Bor
(d) Çinko

Soru 13.
Aşağıdakilerden hangisi makro besin değildir
(a) demir
(b) kalsiyum
(c) manganez
(d) fosfor

Soru 14.
Böcekçil bitkiler nerede yetişir
(a) Karbonhidrat eksikliği olan toprak var
(b) Azot eksikliği olan toprak var
(c) c vitamini gereklidir
(d) Hormonlar gereklidir

Cevap: (b) Azot eksikliği olan toprak var

Soru 15.
Fitotron şu anlama gelir:
(a) Kontrollü nem
(b) Mutasyonların uyarılması
(c) Kontrollü ışınlama
(d) Kontrollü ortam altında büyüyen bitkiler

Cevap: (d) Kontrollü ortamda bitki yetiştirmek

Soru 16.
Yapraklarda kahverengi lekelerin ortaya çıkmasına neden olan elementin toksisitesi
(a) mg
(b) Mn
(c) Fe
(d) Cu

Cevap: (b) Mn
Açıklama:
Mangenezin toksisitesi, klorotik damarlı kahverengi lekelerin ortaya çıkmasına neden olur.

Soru 17.
fosfor varlığı
(a) sağlıklı kök büyümesi sağlar
(b) meyve olgunlaşmasını teşvik eder
(c) protein oluşumunu geciktirir
(d) hiçbiri

Cevap: (c) protein oluşumunu geciktirir

Soru 18.
Stomaların açılıp kapanması için hangi element gereklidir?
(a) P
(b) K
(c) Ca
(d) Na

Cevap: (b) K
Açıklama:
Potasyum stomaların açılıp kapanmasında önemli rol oynar.

Soru 19.
Ekzantem eksikliğinden kaynaklanır
(a)
(b) Ay
(c) Mn
(d) Cu

Soru 20.
NPK belirtir
(a) Azot, Protein, Kinetin
(b) Azot, Protein, Potasyum
(c) Azot, Potasyum, kinetin
(d) Azot, Fosfor, Potasyum

Cevap: (d) Azot, Fosfor, Potasyum

11. Sınıf Biyoloji Bölüm 12 için verilen NCERT MCQ Sorularının Cevapları ile Mineral Besleme Pdf ücretsiz indirmesinin size yardımcı olacağını umuyoruz. CBSE Sınıf 11 Biyoloji Mineral Besleme MCQ'ları Yanıtlı Çoktan Seçmeli Sorular ile ilgili herhangi bir sorunuz varsa, aşağıya bir yorum bırakın, yakında size geri döneceğiz.


C: Kimyasal reaksiyon, maddelerin yeni maddelere dönüşümünün sembolik bir temsilidir. .

S: Ağırlıkça 94.0 oC'de su içinde kütlece %50'lik bir a-terpineol (C10H18O) çözeltisinin buhar basıncını hesaplayın.

A: Verilen, Çözeltinin toplam kütlesi = 100 g mevcut çözünen kütlesinin %50'si. Yani, çözünenin kütlesi (W2).

S: (e) Kimyasal bağlar, özelliklerine göre tek veya çok sayıda olarak da sınıflandırılabilir.

S: Özgül ısısı 0.900 J/g °C olan bir metal, sıcaklığı yükseltmek için 1.000 J ısı gerektirir (.

C: Metalin kütlesinin m gram olduğunu varsayalım. Verilen veriler özgül ısı kapasitesi=.9J/g.derece santigrat Isıdır.

S: Bir hasta çok kritik bir durumda acil servise başvuruyor. Hastanın kanı vardı.

A: Verilen veriler: Asit konsantrasyonu = 4 x 10-14 M Tuz konsantrasyonu = 3.062 x 10-3 M Ka karboni.

S: Karşılık gelen hacim ve dolum ağırlığıyla birlikte sert jelatin kapsülün göreceli boyutlarını belirtin a.

C: SERT JELATİN KAPSÜLLER: Sert jelatin kapsüller bende büyük bir etki yaratan modern buluşlardır.

S: 400 g etanol içinde çözülmüş 10 g glikoz, kaynama noktasını 0.148ºC yükseltiyor 2 g bilinmiyor.

A: 400 g etanol içinde 10 g glikoz = 10×1000180×400 = 0.14 molal glikoz Diyelim ki, molal yükselme c.

S: Aşağıdaki çözümü hazırlamak için gereken adımları ayrıntılı olarak açıklayın. a) 0.1 Molal Mohar'ın Tuzu. Not .

C: Soruda verilen 0,1 molal Mohr's tuzu hazırlamamız gerekiyor. Molalitenin hayır olduğunu bildiğimiz gibi.

S: Dış basınç Buhar basıncı Kaynama noktası > >

A: 2. Bir sıvının yüzeyinin dış (atmosferik) basınca karşı uyguladığı kuvvet


PBMC'ler insan bağışıklık hücrelerinin kolay erişilebilir bir kaynağı olsa da, akılda tutulması gereken iki önemli nokta vardır. (1) Bu hücreler, yani bağırsak dokularında bulunan bağışıklık hücrelerinden farklı olacak kan mononükleer hücreleridir. (2) PBMC'yi in vitro deneylerde kullanırken, hücreler, normal in vivo koşullar altında maruz kalacakları çevresel uyaranlardan yoksun olacaktır. Bu noktaların her ikisi de bağışıklık hücrelerinin farklı uyaranlara nasıl tepki verdiği konusunda büyük önem taşır ve sonuçlar yorumlanırken dikkate alınmalıdır.

Açık Erişim Bu bölüm, orijinal yazar(lar)ın ve kaynağın belirtilmesi koşuluyla, herhangi bir ortamda ticari olmayan kullanım, dağıtım ve çoğaltmaya izin veren Creative Commons Atıf Ticari Olmayan Lisans koşulları altında dağıtılmaktadır.